Garsūs užsienio mokslininkai mokslinį darbą dirbantiems Vaikų ligoninės gydytojams suteikė vertingų žinių

Naujiena-20160408Vaikų ligoninėje vyko konferencija „Mokslo kokybė, publikavimas ir epidemiologinių tyrimų reikšmė: mokslininkų ekspertų įžvalgos“. Vertingos patirties ir žinių medikams suteikė Vaikų ligoninės svečiai prof. dr. Franz Schaefer – Heidelbergo universiteto klinikų Vaikų nefrologijos skyriaus vadovas ir Heidelbergo universiteto profesorius kartu su dr. Jerome Harambat – Bordo universitetinės ligoninės vaikų nefrologu, Bordo universiteto docentu ir klinikinės epidemiologijos bei biostatistikos mokslų daktaru.

Iškilūs mokslininkai, turintys gerą klinikinio darbo praktiką, mokė jaunuosius gydytojus teisingai atlikti klinikinius mokslinius tyrimus, rengti straipsnius.

Kitos dienos tarptautinė konferencija organizuota Lietuvos vaikų nefrologų draugijos buvo skirta gydytojams naujus uždavinius keliančios šiuolaikinės vaikų nefrologijos temomis. Joje dalyvavo vaikų nefrologai iš Latvijos, Estijos, Baltarusijos ir Lietuvos.

Konferencijoje prof. F. Shaefer kalbėjo apie tokias gana retas ligas, kaip nefrozinį sindromą, hemolizinį ureminį sindromą, jų šiuolaikišką diagnostiką ir gydymą, pasiremiant genetiniais tyrimais. Lietuvos vaikų draugijos pirmininkė prof. A. Jankauskienė pristatė lėtinio inkstų funkcijos nepakankamumo paplitimą Lietuvoje, nuo 1994 m. vaikams taikomos pakaitinės inkstų terapijos raidą Lietuvoje, gerąją šios srities vilniečių gydytojų praktiką. Lietuvos hipertenzijos draugijos, taip pat Vilniaus hipertenzijos draugijos prezidentas, Lietuvos Nefrologijos, dializės ir transplantacijos asociacijos viceprezidentas prof. Marius Miglinas pasidalino patirtimi apie inkstų transplantaciją esant netapačioms kraujo grupėms ir medikų pasirengimą atlikti tokią procedūrą.

Buvo skaitomi pranešimai apie šiuolaikinį inkstų akmenligės gydymą, paremtą genetiniais tyrimais, gydytojų rezidentų pristatyti įdomūs klinikiniai atvejai, itin naudingi gydytojams praktikams.

Pasak Vaikų ligoninės Pediatrijos centro vadovės prof. Augustinos Jankauskienės, Lietuvos vaikų nefrologai savo patirtimi ir žiniomis neatsilieka nuo kolegų užsienyje, tačiau dar yra daug klausimų, kurie mokslininkų nėra atsakyti, ir bendrų atsakymų ieškoti bendradarbiaujant skirtingų šalių mokslininkams daug naudingiau.

Lietuvių medikų bendradarbiavimas su Heidelbergo universiteto mokslininkais prasidėjo nuo 1999 m., pirmą kartą į Vilniuje organizuotą konferenciją atvykus prof. dr. Franz Schaefer. „Nuo to laiko turime daug bendrų projektų, o šiandien atsirado galimybė paklausyti pasaulinio masto lektorių ir jauniesiems mokslininkams ir gydytojams“, – džiaugėsi Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto profesorė, Vaikų ligoninės Pediatrijos centro vadovė gydytoja vaikų nefrologė dr. Augustina Jankauskienė.

Daugiau apie lektorius

Dr. Franz Schaefer yra Heidelbergo universiteto klinikų Vaikų nefrologijos skyriaus vadovas ir Heidelbergo universiteto profesorius, mokslinę veiklą vykdęs ir Stenfordo bei Virdžinijos universitetuose (JAV) ir Vaiko sveikatos institute Londone (JK). Prof. F. Schaefer yra daugelio vaikų ir suaugusiųjų inktsų ligų bei hipertenzijos tarptautinių asociacijų tarybos narys bei konsultantas, PSO vaikų nefrologijos srities konsultantas. Prof. F. Schaefer labai aktyviai vykdo mokslinę veiklą ir yra inicijavęs bei koordinuoja didžiausius Europoje nefrozinio sindromo, retų inkstų ligų genomikos ir proteomikos, lėtinės inkstų ligos komplikacijų vaikams ir vaikų dializės tinklus ir konsorciumus. Jis reguliariai recenzuoja straipsnius pripažintiems tarptautiniams moksliniams žurnalams (New England Journal of Medicine, Journal of American Society of Nephrology, PloS One, American Journal of Transplantation ir kt.). Jis yra kelių pripažintų tarptautinių mokslinių žurnalų (Pediatric Nephrology, Peritoneal Dialysis International, Nature Reviews Nephrology, Nephrology Dialysis Transplantation) redakcinės kolegijos narys / koredaktorius. Prof. F. Schaefer yra paskelbęs daugiau nei 320 publikacijų tarptautiniuose (ISI) žurnaluose (tarp jų New England Journal of Medicine, The Lancet, Circulation, Nature Genetics, Nature Medicine ir kt.). Taip pat jis yra 177 knygų skyrių ir mokslinių apžvalgų autorius bei 7 vadovėlių redaktorius. Jo mokslinės publikacijos cituotos daugiau nei 16 tūkstančių kartų. Paskutinis H-indeksas – 56.

Dr. Jerome Harambat yra Bordo universitetinės ligoninės vaikų nefrologas, Bordo universiteto docentas ir klinikinės epidemiologijos bei biostatistikos mokslų daktaras. Dr. J. Harambat baigė rezidentūrą Liono universitetinėje ligoninėje (Prancūzija) ir toliau tęsė mokslinę veiklą užsienio universitetuose Olandijoje, Jungtinėje Karalystėje, Vokietijoje. Jis daug metų dirbo Europos inkstų asociacijos registre. Dr. J. Harambat aktyviai dalyvauja epidemiologiniuose vaikų nefrologijos tyrimuose ir yra Prancūzijos vaikų nefrologijos registro (REIN registro) vadovas. Dr. J. Harambat 2015 m. buvo išrinktas Europos vaikų nefrologijos registro vicepirmininku ir yra daugelio multicentrinių Prancūzijos vaikų nefrologijos tyrimų koordinatorius. Dr. J. Harambat yra tarptautinių nefrologijos žurnalų redakcinės kolegijos narys (Pediatric Nephrology, BMC Nephrology), šiuo metu paskelbęs 60 tarptautinių mokslinių publikacijų (ISI) (tarp jų Journal of American Society of Nephrology, Transplantation, Nephrology Dialysis and Transplantation ir kt.). Paskutinis H-indeksas – 17.

Nuotr. Prof. dr. Franz Schaefer ir dr. Jerome Harambat